Jak przygotować smaczną yerba mate w domu?

Gdy czujesz, że zwykłe herbaty nie smakują już tak dobrze, jak kiedyś i uznałeś, że najwyższa pora spróbować czegoś nowego, bardzo dobrym rozwiązaniem będzie yerba mate. Napój ten ma właściwości lecznicze i pobudzające, do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przed zakupem samej herbaty warto jednak wiedzieć, że wymaga ona kilku podstawowych urządzeń, które umożliwią łatwe przygotowanie i komfortowe spożywanie wywaru.

 

Zestaw startowy yerba mate

Dla początkujących bardzo opłacalne są zestawy, które zawierają w sobie kilka elementów. Po pierwsze, naczynie w kształcie tykwy. Tutaj wybór jest dość szeroki, można zdecydować się na naturalną tykwę (którą trzeba przed piciem odpowiednio przygotować), albo na ceramiczną, nieco prostszą i znacznie bardziej popularną. Następnie potrzebna bombilla, czyli słomka i sitko. Jej zadaniem jest oddzielanie suszu od spożywanego naparu. Oprócz tego bardzo przydatny jest termos na gorącą wodę. Dlaczego? Yerbamate ma to do siebie, że jedną porcję suszu można kilkukrotnie zaparzać, do momentu, aż straci swój smak. Termos sprawi, że nie trzeba będzie biegać za każdym razem do czajnika.

Sklepy oferują zestawy startowe yerba mate zawierające wszystkie powyższe elementy i niejednokrotnie dobrej jakości susz, a to wszystko w przystępnej cenie. Gdy jest się zainteresowanym, warto zdecydować się na taką ofertę.

 

Jak przygotować yerba matę w domu?

Proces jest niezwykle prosty. Wystarczy wsypać susz do naczynia, na początek wypełniając je do połowy, by wywar nie był za mocny. Włóż bombillę i następnie zalej susz gorącą, ale nie wrzącą wodą, optymalna temperatura wynosi mniej więcej 75º. Pij yerba matę do momentu, aż zabraknie płynu, a potem powtórz cały proces.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × 2 =