Coraz mniej osób systematycznie gotuje w domu. Dużą popularnością cieszą się różnego rodzaju cateringi i diety dostarczane codziennie do domu lub do pracy. Coraz więcej osób jada także poza domem i to nie tylko w popularnych restauracjach typu fast food, ale także w bardziej eleganckich lokalach. W tym w restauracjach typu pop-up.
Wyjście do restauracji przestało być niezwykłym wydarzeniem. Pojawiają się lokale serwujące potrawy kuchni z różnych zakątków świata, prowadzone przez znanych kucharzy albo firmowane nazwiskiem popularnej osoby. Stosunkowo nowym zjawiskiem są tak zwane restauracje pop-up. Jedną z takich ofert możemy poznać pod adresem https://chefstable.com.pl/restauracja-pop-up/. Restauracje tego typu otwierane są okazjonalnie na kilka dni lub tygodni. Przedsiębiorcy i kucharze mogą w ten sposób przetestować nową koncepcję biznesu, zareklamować markę lub konkretne miejsce. Ponieważ ilość miejsc zawsze jest ograniczona, na kolację w takiej restauracji można dostać się jedynie, rezerwując wcześniej stolik. Często zdarza się, że lokal działa tylko kilka dnia albo nawet jeden dzień. Kolacja jest wtedy wydarzeniem bardzo elitarnym i niełatwo zarezerwować stolik.