Jak tłoczone są oleje?

Oleje są obecne we wszystkich kuchniach świata, w Polsce do niedawna były wykorzystywane głównie do smażenia. Obecnie oleje mają dużo więcej zastosowań np. jako dodatek do sałatek, pieczywa, jako element marynaty lub są spożywane jako środek wspomagający odporność. Oleje powstają w procesie tłoczenia nasion np. słonecznika czy rzepaku.

Przemysłowe tłoczenie

W produkcji przemysłowej tłoczenie zazwyczaj odbywa się w wysokich temperaturach tj. około 80 stopni, a następnie olej poddaje się rafinacji. Uzyskany produkt jest ponownie podgrzewany w celu uzyskania lepszej barwy. Dostępne na naszych półkach sklepowych oleje np. popularny olej słonecznikowy, powstają zazwyczaj w procesie tłoczenia przemysłowego. Charakteryzują się długą trwałością, mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Więcej o tym procesie można przeczytać na https://olejarnia-gaja.pl/baza-wiedzy/oleje/slonecznikowy/t%C5%82oczenie-oleju/.

Tłoczenie na zimno

Tłoczenie odbywa się, jak z samej nazwy wynika w niskiej temperaturze, około 40 stopni, w specjalnych prasach. Otrzymany produkt nie jest już poddawany procesowy oczyszczania, zazwyczaj ma ciemną barwę i intensywniejszy zapach. Dzięki tłoczeniu w niskiej temperaturze i pominięciu procesu rafinacji oleje te są bogate w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Najbardziej popularne oleje pozyskiwane w takim procesie to olej z czarnuszki i olej lniany. Zaleca się spożywać je jako element uzupełniający dietę o kwasy omega 3.  Ze względu na walory smakowe są bardzo dobrym dodatkiem do sałatek i pieczywa. Wadą olei tłoczonych na zimno jest ich krótka trwałość i konieczność przechowywania w niskich temperaturach. Przed zakupem warto sprawdzić, czy produkt powstał ze sprawdzonych nasion i był odpowiednio przechowywany na każdym etapie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jedenaście − trzy =