Przegląd niezbędnych sztućców kuchennych

Przed większą imprezą, spotkaniem rodzinnym albo świętami warto zrobić dokładny przegląd posiadanych sztućców. Podczas przyjęcia nie możemy dać się zaskoczyć problemem z wydaniem posiłku związanym z niewystarczającą ilością łyżek lub widelców. Jakie sztućce zawsze powinieneś mieć w swojej kuchni?

Łyżki, noże i widelce, ale co do czego?

Organizując przyjęcie musimy zadbać nie tylko o ciekawe menu, ale również o odpowiednie podanie wszystkich serwowanych dań. Bez właściwych sztućców, może okazać się to niemożliwe. Co ważne, nie wystarczy posiadać właściwej ilości łyżek i widelców. Powinniśmy je również odpowiednio dobrać do właściwych dań. Inne widelce będą nam potrzebne do ryb inne do mięs a jeszcze inne do ciast. Podobnie jest z łyżkami. Jeśli zauważymy, że ich ilość nie jest wystarczająca, zawsze możemy dokupić łyżki na sztuki dzięki temu unikniemy zakupu drogich kompletów, a uzupełnimy domowe zapasy sztućców. 

Chochle i nożyce do drobiu

Często nie zwracamy uwagi na mniej oczywiste sztućce. Należą do nich chochle i chochelki, szczypce do mięs i różnego rodzaju elementy, które ułatwiają serwowanie. O ile ilość łyżek czy widelców powinna odpowiadać liczbie gości o tyle pozostałe elementy zastawy powinniśmy dobrać do serwowanych dań. Podczas sporządzania menu poza listą niezbędnych składników warto jest równocześnie spisywać wszystko to co będzie nam potrzebne do wydania dania. Ciasto to foremka do ciasta, łyżeczki, nóż ale i łopatka. Pieczeń do noże i widelce, ale również nożyce do krojenia i widelec do nabierania. Sporządzając menu w ten sposób mamy pewność, że nasze przyjęcie będzie w pełni udane. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

szesnaście − 11 =