Menu jest prawdziwą wizytówką restauracji. Obok wystroju to ono stanowi pierwsze spotkanie klienta z gustem restauratora i klimatem panującym w jego lokalu. Karta dań to przedstawienie smaków, których można się spodziewać w danym miejscu. Z tego względu warto zadbać o to, by było czytelne i estetyczne, a przy tym zapadało w pamięć.
Kartę dań należy traktować jako wizytówkę lokalu. Ma podobnie ważne wrażenie jak sam wystrój – reprezentuje restaurację, a jednocześnie przekazuje te najważniejsze informacje, czyli co można w danym miejscu zjeść. Z tego względu menu powinno odzwierciedlać klimat całego lokalu. Przykładowo, jeśli dana restauracja słynie z kuchni śródziemnomorskiej, karta dań powinna zostać utrzymana w takim stylu. Podobnie jeśli ma się do czynienia z pizzerią, dobrze patrzy się na menu, które od samego początku daje o tym znać swoim wyglądem. Karta musi być estetyczna, jednak również powinna być łatwa w obsłudze – wyraźnie rozpisane dania i ich ceny, a także informacje o wielkości potraw to absolutna podstawa.
Projekt własnego menu to nie tylko oprawa graficzna, ale również format. Wiele różnych rodzajów kart oferowanych jest za sprawą poniższej witryny https://drukihotelowe.pl/kategoria-produktu/druki-dla-restauracji/, gdzie można także liczyć na wykonanie eleganckiego projektu. Format karty dań powinien zależeć od jej długości, a także ogólnego klimatu restauracji. Do niewielkiej listy potraw świetnie nada się menu rozkładane, która przypomina broszurę. Z kolei karty zszywane lub na spirali to świetny pomysł do zaprezentowania dużej ilości dań. Na kartę win z kolei świetnie nada się wersja wodoodporna.