W jakiej formie stworzyć menu do własnej restauracji?

Menu jest prawdziwą wizytówką restauracji. Obok wystroju to ono stanowi pierwsze spotkanie klienta z gustem restauratora i klimatem panującym w jego lokalu. Karta dań to przedstawienie smaków, których można się spodziewać w danym miejscu. Z tego względu warto zadbać o to, by było czytelne i estetyczne, a przy tym zapadało w pamięć.

Menu jako wizytówka lokalu

Kartę dań należy traktować jako wizytówkę lokalu. Ma podobnie ważne wrażenie jak sam wystrój – reprezentuje restaurację, a jednocześnie przekazuje te najważniejsze informacje, czyli co można w danym miejscu zjeść. Z tego względu menu powinno odzwierciedlać klimat całego lokalu. Przykładowo, jeśli dana restauracja słynie z kuchni śródziemnomorskiej, karta dań powinna zostać utrzymana w takim stylu. Podobnie jeśli ma się do czynienia z pizzerią, dobrze patrzy się na menu, które od samego początku daje o tym znać swoim wyglądem. Karta musi być estetyczna, jednak również powinna być łatwa w obsłudze – wyraźnie rozpisane dania i ich ceny, a także informacje o wielkości potraw to absolutna podstawa.

Jaki format menu wybrać?

Projekt własnego menu to nie tylko oprawa graficzna, ale również format. Wiele różnych rodzajów kart oferowanych jest za sprawą poniższej witryny https://drukihotelowe.pl/kategoria-produktu/druki-dla-restauracji/, gdzie można także liczyć na wykonanie eleganckiego projektu. Format karty dań powinien zależeć od jej długości, a także ogólnego klimatu restauracji. Do niewielkiej listy potraw świetnie nada się menu rozkładane, która przypomina broszurę. Z kolei karty zszywane lub na spirali to świetny pomysł do zaprezentowania dużej ilości dań. Na kartę win z kolei świetnie nada się wersja wodoodporna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × trzy =