Chałwa sezamowa – jak się ją wytwarza i jakie ma właściwości?

Chałwa to słodki wyrób cukierniczy wykonany z tahini i miodu. Ten przysmak jest powszechny w kuchni bliskowschodniej i innych okolicznych rejonach, takich jak Grecja, Bułgaria, Albania, Serbia i Rumunia. Jest to bogaty, gęsty i kruchy deser, który istnieje od tysięcy lat.

Historia chałwy

Chałwa została pierwotnie wykonana przez tureckich Żydów w czasach Imperium Osmańskiego. Przygotowano ją z nasion sezamu i miodu, które zostały zmielone razem i wciśnięte w cegły lub bochenki. Dzisiejsze chałwy często zawierają pistacje, orzechy laskowe, migdały lub orzechy włoskie, a także inne orzechy i nasiona.

Jak przygotowuje się chałwę?

Chałwę przyrządza się z nasion sezamu, które są mielone na pastę, a następnie mieszane z cukrem lub miodem i formowane w batoniki lub kulki. Pasta sezamowa jest następnie gotowana i schładzana, dzięki czemu uzyskuje charakterystyczną konsystencję. Przygotowana chałwa sezamowa może być spożywana w temperaturze pokojowej lub schłodzona, ale zazwyczaj podaje się ją na zimno.

Dlaczego warto jeść chałwę?

Chałwa nie zawiera niezdrowych tłuszczów, co sprawia, że jest zdrowym dla serca smakołykiem z zaledwie 100 kaloriami na porcję. Jest bogata w wapń i zawiera witaminę E oraz żelazo. Przysmak ten zawiera również białko i błonnik pokarmowy. Jest to więc zdrowsza forma słodkiego deseru i warto ją wybierać zamiast słodyczy zawierających wiele chemicznych substancji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 + 17 =