Chałwa sezamowa – jak się ją wytwarza i jakie ma właściwości?

Sposób życia i styl
j-a-k
Chałwa sezamowa – jak się ją wytwarza i jakie ma właściwości?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Chałwa to słodki wyrób cukierniczy wykonany z tahini i miodu. Ten przysmak jest powszechny w kuchni bliskowschodniej i innych okolicznych rejonach, takich jak Grecja, Bułgaria, Albania, Serbia i Rumunia. Jest to bogaty, gęsty i kruchy deser, który istnieje od tysięcy lat.

Historia chałwy

Chałwa została pierwotnie wykonana przez tureckich Żydów w czasach Imperium Osmańskiego. Przygotowano ją z nasion sezamu i miodu, które zostały zmielone razem i wciśnięte w cegły lub bochenki. Dzisiejsze chałwy często zawierają pistacje, orzechy laskowe, migdały lub orzechy włoskie, a także inne orzechy i nasiona.

Jak przygotowuje się chałwę?

Chałwę przyrządza się z nasion sezamu, które są mielone na pastę, a następnie mieszane z cukrem lub miodem i formowane w batoniki lub kulki. Pasta sezamowa jest następnie gotowana i schładzana, dzięki czemu uzyskuje charakterystyczną konsystencję. Przygotowana chałwa sezamowa może być spożywana w temperaturze pokojowej lub schłodzona, ale zazwyczaj podaje się ją na zimno.

Dlaczego warto jeść chałwę?

Chałwa nie zawiera niezdrowych tłuszczów, co sprawia, że jest zdrowym dla serca smakołykiem z zaledwie 100 kaloriami na porcję. Jest bogata w wapń i zawiera witaminę E oraz żelazo. Przysmak ten zawiera również białko i błonnik pokarmowy. Jest to więc zdrowsza forma słodkiego deseru i warto ją wybierać zamiast słodyczy zawierających wiele chemicznych substancji.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jaka broń może być przydatna myśliwemu przy starciu ze zwierzęciem?
Jaka broń może być przydatna myśliwemu przy starciu ze zwierzęciem?
Myślistwo to niezwykle wymagające zajęcie, do którego wykonywania potrzebne jest szerokie wyposażenie. Składają się na nie różnego rodzaju sprzętu, akcesoria […]
Polecamy