Wino to trunek wypijany przy różnych okazjach, dostarcza przyjemnych doznań smakowych, pozwala się zrelaksować i wprowadza przyjemny nastrój. Nie można oczywiście pić go w dużych ilościach, ale naukowcy od lat dowodzą, że wino ma wiele zalet dla ludzkiego organizmu. Jest bardzo silnym antyoksydantem, więc pomaga zwalczać wolne rodniki. Ponadto korzystnie wpływa na trawienie i opóźnia procesy starzenia się.
Wino występuje w wielu odmianach i smakach. Aby je odpowiednio dobrać do serwowanych potraw należy poznać najważniejsze zasady podawania go a także jego rodzaje. Najważniejszy jest ich podział ze względu na kolor:
– wino białe,
– wino różowe,
– wino czerwone.
Poza tym bardzo ważny jest podział ze względu na zawartość cukru:
– wytrawne,
– półwytrawne,
– półsłodkie,
– słodkie.
Warto zgłębić chociaż podstawowe zasady podawania win, ich kolejności i doboru do posiłku. W wielu dobrych restauracjach możemy zobaczyć jak wygląda to w praktyce. Ich menedżerowie odpowiadają za ofertę tego trunku w lokalu i sposób serwowania. A najważniejsze zasady wymienione są poniżej.
Białe wino wytrawne podaje się przed posiłkiem jako aperitif, ale także do ryb, owoców morza, białego mięsa i serów. Najlepiej gdy jest schłodzone do temperatury około 10 stopni. Półwytrawne wino świetnie podkreśli smak zimnych przekąsek, drobiu, makaronów, czy grzybów. Podobnie podaje się półsłodkie. Natomiast białe słodkie wina doskonale pasują do deserów, owoców i lodów.
Wino czerwone wytrawne i półwytrawne świetnie skomponuje się z potrawami mięsnymi, z dziczyzną, a także z serami. Podaje się je w temperaturze pokojowej, czyli około 18 stopni. Słodkie wina pasują do deserów, kawy, lodów. Najbardziej uniwersalne jest wino różowe, które pasuje do prawie wszystkich potraw.