Jakimi sposobami można uzyskać idealny smak i aromat kawy?

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że smak kawy to nie tylko smak. Kluczowe znaczenie ma również aromat kawy. Wspaniała w smaku filiżanka kawy musi mieć aromat, który również do Ciebie przemawia. Jeśli tak nie jest, ogólne doznania nie będą tak satysfakcjonujące.

Aromat lub smak kawy zależy częściowo od rodzaju ziaren kawy użytych do jej przygotowania. Istnieje kilka różnych rodzajów ziaren, a w sumie ponad 100 odmian. Oto najpopularniejsze z nich:

Ziarna Arabiki

Ziarna Arabiki stanowią około 75% wszystkich odmian kawy uprawianych na świecie. Zazwyczaj uważa się, że są to ziarna wyższej jakości. Uprawia się je na wysokościach powyżej 3000 stóp, mają słodszy, delikatniejszy smak i mniejszą zawartość kofeiny niż inne ziarna. Ziarna te mogą być drogie, ponieważ ich uprawa jest trudniejsza niż innych rodzajów ziaren. Jeśli zechcemy napić się kawy, która składa się nawet ze 100% ziaren Arabiki, można z powodzeniem zakupić taki produkt z poniższego sklepu online https://mkcafe.pl/kawa-ziarnista-mk-cafe-premium-6x1kg-100-arabica.

Ziarna Robusty

Ziarna Robusty rosną na niższych wysokościach i nie zawierają tyle kofeiny, co inne rodzaje ziaren. Zazwyczaj są to ziarna niższej jakości, ale zwykle są tańsze niż ziarna Arabiki, ponieważ są łatwiejsze w uprawie i mają pewną odporność na grzyby i szkodniki (co oznacza, że plantatorzy nie muszą stosować tak wielu pestycydów).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − 5 =