Pakowarki próżniowe to urządzenia wykorzystywane do zabezpieczania i przechowywania żywności przez dłuższy czas. Najczęściej pakowane są takie produkty jak sery, wędliny, ale także warzywa i owoce oraz wstępnie przygotowane dania, które potem da się też zamrozić. Żywność psuje się przede wszystkim w wyniku działania bakterii. Jeśli odessane zostanie powietrze, taki produkt dłużej pozostanie świeży i zdatny do spożycia. Pakowarki najczęściej znaleźć można w zakładach spożywczych, ale także w restauracjach, czy hotelach. Kompaktowe modele sprawdzą się także w domowym zaciszu. Jakie zatem ich rodzaje są dostępne na rynku?
Swoją nazwę zawdzięczają listwie zgrzewanej, która ma dość niewielkie wymiary. Zwykle do 50 cm, ale dostępne są też dużo mniejsze. Produkt spożywczy wkłada się do specjalnego worka, następnie jego końcówki umieszcza się w listwie. Najpierw następuje odessanie powietrza, a potem zgrzanie brzegów. W ten sposób zabezpiecza się stosunkowe małe porcje żywności. Duży wybór tego typu urządzeń można znaleźć tutaj: https://pakowarkiprozniowe.pl/pakowarki-prozniowe-rodzaje. Takie modele najchętniej wybierają małe knajpki, sklepiki oraz osoby do użytku domowego.
To zdecydowanie dużo bardziej zaawansowane urządzenia. Posiadają specjalną komorę. Do niej wkłada się worek foliowy wypełniony produktem, następnie zamyka pokrywę. To tam następuje odessanie powietrza i wykonanie zgrzewu. Dużą zaletą tych modeli jest możliwość ustawiania niektórych parametrów. Ze względu na ilość zajmowanego miejsca wybierają je najchętniej duże sklepy, hotele i restauracje.