Restauracja to nie tylko miejsce, do którego udajemy się, żeby coś zjeść. Często ważniejsze od samego jedzenia jest spotkanie w miłym towarzystwie i odpowiednia atmosfera wnętrza, które sprzyja długim rozmową. Każdy restaurator wie, że goście, którzy dobrze czują się w jego restauracji będą polecać ją innym. A to gwarancja sukcesu.
Klimat restauracji tworzy dobrze skomponowane menu, odpowiednio dobrana muzyka lecąca w tle oraz światło, które jest uzupełnieniem tego wszystkiego. Warto róœnież zwrócić uwagę na to co czeka na naszych gości na stolikach. Jeszcze kilka lat temu na stoliku w restauracji czekał zwykle przybornik z podstawowymi przyprawami i ewentualnie flakonik z kwiatkiem. Oba te przedmioty nadal spotykamy w wielu restauracjach. Dziś jednak restauratorzy dbają, by wspomniany kwiatek nie był przypadkowy. odpowiadał nastrojowi i stylowi całej restauracji. Czasami zastępuje go krzaczek bazylii o albo jesienny wrzos.
Co do przybornika z przyprawami zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że jest on niezbędny inni uważają, że jest to relikt przeszłości. Na stołach w restauracji warto również ustawić świecę, która dodatkowo ociepli nastrój wnętrza. Najlepiej sprawdzają się klasyczne proste świeczki, które tlą się delikatnym światłem. Możemy znaleźć je na https://swiecedlagastronomii.pl/kategoria-produktu/swiece-stolowe/. Świecę zapala kelner w chwili, gdy goście zajmują miejsca przy stoliku. Ten niewielki gest sprawia, że goście już w tym momencie czują się wyjątkowo i będą mile wspominać tak spędzony wieczór.