Magazynowanie to skomplikowany proces o charakterze logistycznym, który jest uzależniony przede wszystkim od rodzaju towarów. Należy je zawsze przechowywać na specjalnie do tego celu przystosowanych konstrukcjach, a nierzadko też w oddzielnych opakowaniach. Godne polecenia są zwłaszcza wytrzymałe pudełka kartonowe wykonane z wielowarstwowej tektury falistej. Każdy producent kartonów oferuje je w zróżnicowanym rozmiarze, w związku z czym dobranie tych elementów do konkretnych towarów nie stanowi żadnego problemu.
Podstawowym warunkiem optymalnego przechowywania towarów w magazynie jest ich wstępna segregacja na kategorie według rodzaju i cech – takich jak waga czy wielkość. Lekkie przedmioty należy włożyć do wspomnianych już pudełek kartonowych, a następnie ułożyć piętrowo na paletach. W znacznym stopniu ułatwia to później zarówno transport, jak i załadunek. Z kolei ciężkie obiekty najlepiej jest poustawiać na solidnych regałach stalowych, oczywiście z wykorzystaniem wózka widłowego.
Jeśli zaś chodzi o produkty sypkie (ryż, kawa, przyprawy, zboża), to zaleca się ich umieszczenie w dedykowanych opakowaniach w postaci saszetek, worków, foliopaków, beczek czy słoików. Ładunki powinny zostać rozmieszczone z uwzględnieniem chronologii wydawania, bo wyraźnie ułatwia to cały proces logistyczny. Dodajmy, że towary wymagają składowania z dala od wilgoci i szkodliwych czynników chemicznych – dotyczy to w szczególności produktów wyjątkowo wrażliwych, np. spożywczych czy farmaceutycznych. Chodzi bowiem o zadbanie o ich najwyższą jakość.