Na jakich składnikach bazują potrawy kuchni indyjskiej?

Z czym najczęściej kojarzą się Indie? Z kolorami, kontrastami oraz aromatyczną kuchnią. Ten niezwykły kraj oferuje całe bogactwo niezwykłych zapachów i smaków, dlatego coraz częściej przygotowujemy dania indyjskie również w naszych domach. Które przyprawy należy posiadać, żeby przyrządzić tradycyjne, indyjskie dania?

Curry, cynamon i chilli – pikantnie i rozgrzewająco

Kuchnia indyjska jest bardzo wyrazista, dlatego dominują w niej przyprawy oraz zioła o naprawdę intensywnym smaku i aromacie. I przede wszystkim jest bardzo pikantna – to prawdopodobnie najostrzejsza ze wszystkich światowych kuchni. Przyprawy, które dominują w wielu indyjskich daniach, to curry, cynamon i chilli. Są one obecne w takich klasykach jak choćby dal (zupa z soczewicy) oraz butter chicken. Nie można zapominać również o prawdopodobnie najsłynniejszym indyjskim daniu, czyli curry. Mocno rozgrzewające oraz syte jest przygotowywane na bazie starannie wyselekcjonowanych przypraw. Przygotowując je w Polsce można też użyć gotowej pasty curry, co znacząco ułatwi gotowanie.

Garam masala – pozycja obowiązkowa

Inne, znane, indyjskie potrawy to choćby kofta, tikka masala oraz chlebek naan. Przyprawą, która koniecznie należy posiadać, pragnąc ugotować indyjskie dania, jest zaś garam masala – mieszanka, w której znajduje się m.in. kmin, kolendra, kardamon i goździki. Stosuje się ją w wielu daniach – podobnie jak czosnek oraz imbir. Chcąc cieszyć się prawdziwie orientalnymi smakami, należy oczywiście kupować oryginalne, indyjskie przyprawy. Można znaleźć je choćby pod adresem https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniaindyjska/. A wtedy nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za gotowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 + dwadzieścia =