Przygotowanie wystawnego obiadu z podwieczorkiem dla gości

Przygotowanie wystawnego obiadu z podwieczorkiem jest ogromnie stresującym zajęciem dla każdej gospodyni. Czasem są jednak takie okazje, podczas których przygotowanie tego typu uczty jest koniecznością. Ważny jest dobór odpowiednich składników, odpowiednie przyprawienie potraw, ale również garnki, które odpowiadają typowi potrawy.

Obiad z podwieczorkiem – jak przygotować?

Przygotowywanie obiadu należy rozpocząć od odpowiednich zakupów, podczas których powinno się wybierać produkty spożywcze dobrej jakości. Wówczas można mieć pewność, że potrawa będzie smaczna, a gospodynię nie spotka żadna przykra niespodzianka. Część składników można przygotować nieco wcześniej, by przed przybyciem gości zdążyć jeszcze z posprzątaniem kuchni. Na wystawne obiady warto wybierać dania pieczone – może to być pieczony w całości kurczak czy mięso duszone w sosie. Do przygotowania takich dań potrzebne są brytfanny, jednak pieczenie w piekarniku pozwala gospodyni na oszczędność czasu i daje pewność, że danie będzie równomiernie upieczone. Kiedy obiad się piecze, można przystąpić do przygotowywania podwieczorku – w tej roli sprawdzi się lekki deser.

W czym serwować obiad i podwieczorek?

Wizyty gości rodzą konieczność podawania dań na eleganckiej zastawie. Każda gospodyni powinna mieć jeden komplet, z którego korzysta podczas przyjmowania gości. Warto również pamiętać o odpowiednim podawaniu kawy w zależności od jej rodzaju.

Latte wymaga szklanek wysokich, natomiast espresso małych filiżanek, jakie dostać można na stronie https://wenahome.pl/834-filizanki-do-espresso.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × jeden =