Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów w naszym kraju. Powszechna jej dostępność oraz przyzwyczajenia konsumentów jest czynnikiem wpływającym na częste spożywanie tego naparu. Jakie dodatki do herbaty są zazwyczaj stosowane?
Popularnym dodatkiem do herbat jest oczywiście cytryna. Spożywany z nią napar, często w połączeniu z miodem, oprócz niezwykłych właściwości smakowych, ma charakteryzować się działaniem prozdrowotnym, na przykład – wspomagającym leczenie przeziębień. Podobnie działać mają inne dodatki do herbaty, uznawane tradycyjnie za leki, takie jak sok malinowy. W tym wypadku jednak warto sprawdzić zawartość cukru w dodawanym do naparu soku i ewentualnie ograniczyć dodatkowe słodzenie. W sprzedaży spotkać można również herbaty, zawierające dodatki już w swoim składzie. Bywają nimi na przykład jaśmin, hibiskus czy lawenda. Napary, sporządzone z takich mieszanek, świetnie smakują i mają wiele cennych właściwości. Na koniec warto wspomnieć o cukrze. Dominującym jego typem jest ten w kolorze białym, jednak coraz częściej sięgamy też po cukier trzcinowy. Nadaje on herbacie specyficznego smaku, jest więc coraz częściej stosowany przez miłośników tego naparu.