Różne dodatki do herbat – jak połączyć smaki?

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów w naszym kraju. Powszechna jej dostępność oraz przyzwyczajenia konsumentów jest czynnikiem wpływającym na częste spożywanie tego naparu. Jakie dodatki do herbaty są zazwyczaj stosowane?

Dodatki do herbaty – co warto zastosować?

Popularnym dodatkiem do herbat jest oczywiście cytryna. Spożywany z nią napar, często w połączeniu z miodem, oprócz niezwykłych właściwości smakowych, ma charakteryzować się działaniem prozdrowotnym, na przykład – wspomagającym leczenie przeziębień. Podobnie działać mają inne dodatki do herbaty, uznawane tradycyjnie za leki, takie jak sok malinowy. W tym wypadku jednak warto sprawdzić zawartość cukru w dodawanym do naparu soku i ewentualnie ograniczyć dodatkowe słodzenie.  W sprzedaży spotkać można również herbaty, zawierające dodatki już w swoim składzie. Bywają nimi na przykład jaśmin, hibiskus czy lawenda. Napary, sporządzone z takich mieszanek, świetnie smakują i mają wiele cennych właściwości. Na koniec warto wspomnieć o cukrze. Dominującym jego typem jest ten w kolorze białym, jednak coraz częściej sięgamy też po cukier trzcinowy. Nadaje on herbacie specyficznego smaku, jest więc coraz częściej stosowany przez miłośników tego naparu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − cztery =