Do jakich potraw pasuje czerwone wino?

Wino to jeden z najbardziej popularnych i najchętniej pitych trunków na świecie. Szczególnym powodzeniem cieszy się to w kolorze czerwonym, ponieważ charakteryzuje się wspaniałym smakiem i aromatem, a dodatkowo posiada właściwości prozdrowotne – m.in. działa korzystnie na serce i cały układ krwionośny, zapobiega miażdżycy i nowotworom, a także obniża cholesterol. Dzielimy je na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie. Godne polecenia są w szczególności czerwone wina francuskie, które kupimy np. w tym sklepie internetowym: https://www.profilwino.pl/pl/c/Francja/75.

Alkohol idealny nie tylko do mięsa

Czerwone wino to trunek, który można z powodzeniem podawać do różnorodnych dań. Duże znaczenie ma jednak dobór odpowiedniego rodzaju, tak aby smak napoju doskonale komponował się ze smakiem jedzenia. Wino wytrawne pasuje przede wszystkim do mięsa wieprzowego i wołowego, dziczyzny, rozmaitych pieczeni, smażonych ryb i grzybów, tłustych francuskich serów, wędlin, pasztetów, kaczki oraz gęsiny. Znakomicie komponuje się również z pikantnymi potrawami azjatyckimi – np. tajskimi czy wietnamskimi.

Z kolei półwytrawne należy serwować głównie do mięsnych dań smażonych i grillowanych oraz szynek i ryb, natomiast półsłodkie – do deserów i niektórych długo dojrzewających serów. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku wina czerwonego słodkiego. Tutaj bowiem wskazane jest łączenie trunku jedynie z deserami i podawanie go zawsze na koniec posiłku. Dodajmy, że omawiany alkohol niezależnie od gatunku należy serwować w niskich kieliszkach o stosunkowo szerokiej czaszy. Jeśli zależy nam na zakupie dobrej jakości wina czerwonego, koniecznie zapoznajmy się z ofertą na https://www.profilwino.pl/pl/c/Czerwone/61.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

szesnaście − 2 =