Obecnie bardzo wiele gospodarstw domowych jest ogrzewanych przy użyciu węgla. Do wyboru jest kilka jego rodzajów, między innymi orzech oraz ekogroszek. Te dwa gatunki różnią się między sobą głównie granulacją, jednak to nie wszystkie różnice.
Ekogroszek ma drobną granulację, dzięki temu można nim palić w piecach z podajnikiem automatycznym. Węgiel dozowany jest porcjami, aby utrzymać optymalną temperaturę w pomieszczeniach. To duża oszczędność i lepsza wydajność instalacji grzewczej. Dobrej jakości węgiel, jak na przykład IRESTA, powinien mieć niską wilgotność oraz dobrze się spalać. Pozostałość popiołu jest niekorzystnym zjawiskiem, dlatego po spaleniu ekogroszku powinno zostawać go bardzo mało. Badając parametry ekogroszku, bierze się pod uwagę również spiekalność. Im niższa, tym lepszy opał. Drobny węgiel może być od razu workowany, co znacznie ułatwia jego transport, wniesienie oraz aplikację. Pozwala to również zachować czystość pomieszczenia, w którym składuje się opał. Ekogroszek pozbawiony jest części substancji toksycznych, dzięki temu spaliny są mniej uciążliwe niż w przypadku miału lub orzecha. Niska zawartość siarki to duża zaleta opału.