Odpowiednio wyposażona kuchnia w restauracji, ale także w domu nie może obejść się bez ostrych i solidnych noży. Dobry sprzęt powinien być przede wszystkim wytrzymały, odporny na uszkodzenia oraz łatwy do ostrzenia. Doskonale jeśli nadają się do mycia w wyparzarkach. Istnieje wiele typów noży i każdy z nich ma swoje przeznaczenie, dlatego warto wiedzieć, których z nich nie może zabraknąć w prawdziwej kuchni.
Wybierając noże należy kierować się materiałem, z którego zostały wykonane. W tym przypadku najlepiej sprawdza się stal. Świetne będą również te noże, które zostały wykonane z jednego kawałka stali. Nóż musi być poręczny – powinno się go łatwo trzymać w dłoni oraz wygodnie nim operować. Do najważniejszych typów noży zaliczyć należy:
– nóż uniwersalny,
– nóż do obierania,
– nóż do krojenia chleba,
– nóż do krojenia wędlin i mięsa.
Noże uniwersalne powinny posiadać średniej długości ostrze (około 12-14 cm). Ten typ z powodzeniem zastępuje inne rodzaje noży, dzięki możliwości wykonywania niż praktycznie każdej czynności. Specjaliści oraz doświadczeni kucharze powinni zaopatrzyć się w nóż szefa kuchni. Praca z nim pozwala na profesjonalne przygotowywanie dań. Nóż ten jest także wielozadaniowy, jednak praca z nim jest szybsza, dokładniejsza i dużo przyjemniejsza. Idealnie nadaje się także do siekania ziół.
W dobrze wyposażonej kuchni powinien znajdować się też nóż do obierania, który przyspieszy pracę nie tylko podczas obierania warzyw i owoców, ale także będzie przydatny przy wykonywaniu dekoracji i wykrawaniu gniazd nasiennych. Noże do chleba powinny posiadać ząbkowane ostrze, a noże do wędlin powinny odznaczać się bardzo cienkim ostrzem.