Wok to tradycyjne naczynie używane przede wszystkim w Chinach, Tajlandii i innych państwach azjatyckich. Przybiera kształt dużej misy i z wyglądu przypomina grubą patelnię o średnicy kilkudziesięciu centymetrów. Tego typu sprzęt jest wyposażony w jedną lub dwie rączki — w zależności od kraju pochodzenia. Patelnia wok służy przede wszystkim do szybkiego obsmażania różnych składników potraw na wyjątkowo gorącym i głębokim tłuszczu.
W woku można przygotować wiele różnorodnych dań kuchni azjatyckiej, m.in. sajgonki, kurczaka, pączki czy nawet owoce w panierce. Co istotne, w naczyniu tym ciepło jest rozprowadzane równomiernie, dzięki czemu potrawy są znacznie zdrowsze, a na dodatek zużywa się mniej tłuszczu niż w trakcie smażenia na zwykłej patelni. Wybierając omawiany produkt, warto zwracać uwagę na jego podstawowe parametry, w tym zwłaszcza na średnicę, materiał wykonania oraz dodatkowe funkcje. Jeśli chodzi o pierwszy element, to do większości zastosowań wystarczą naczynia o średnicy około 28 cm. Większe modele są natomiast polecane osobom, które często przygotowują duże ilości jedzenia (np. w restauracjach i innych punktach gastronomicznych). Materiał zewnętrzny woka powinien się charakteryzować nieprzywieraniem — najlepiej sprawdza się aluminium, emalia albo stal. Z kolei pożądany materiał wewnętrzny to tytan, Powerglide lub ceramika. Wszystkie wymienione tworzywa wyróżniają się bowiem odpornością na zarysowania i dużą wytrzymałością. Obecnie wiele dostępnych w sklepach woków posiada dodatkowe funkcje zwiększające ich użyteczność — godne polecenia są zwłaszcza te z lekko spłaszczonym dnem, nadające się do stosowania na kuchenkach indukcyjnych. Doskonale przygotowuje się w nich dania, które ma do zaoferowania kuchnia tajska oraz wietnamska.