Stomatolog i narzędzia jakie są powszechnie przez nich stosowane

Zdrowie i forma
j-a-k
Stomatolog i narzędzia jakie są powszechnie przez nich stosowane
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Stomatologia to dziedzina medycyny skoncentrowana na eliminowaniu problemów z uzębieniem. Wykorzystuje się tutaj rozmaite specjalistyczne narzędzia, które pozwalają na skuteczne przeprowadzenie wszelkich zabiegów o charakterze zarówno profilaktycznym, jak i leczniczym czy rekonstrukcyjnym. Ich dobór zależy w ogromnej mierze od zakresu usług oferowanych przez dany gabinet. Instrumenty niezbędne w codziennej pracy dentysty posiada w swoim asortymencie każda profesjonalna hurtownia stomatologiczna.

Wysoka jakość wykonania to podstawa

Pierwszą kategorię popularnych narzędzi dentystycznych stanowią elementy typowo diagnostyczne. Chodzi zwłaszcza o zgłębnik służący do weryfikowania powierzchni zębów i szczelności ich wypełnienia, lusterko z uchwytem ośmiokątnym oraz pincetę pozwalającą na komfortowe chwytanie tamponów i drobnych przedmiotów. Oprócz tego niezwykle użyteczne okazują się kirety przeznaczone do usuwania złogów poddziąsłowych, nieestetycznego kamienia nazębnego czy implantów. Stomatolog musi również koniecznie dysponować specjalną sondą, za pomocą której dokonuje precyzyjnego pomiaru głębokości tzw. kieszonek zębowych. Taki sprzęt może mieć zróżnicowaną kalibrację – w zależności od zapotrzebowania. Oto pozostałe narzędzia powszechnie używane w omawianych gabinetach:

– ekskawator z wąską końcówką – do oczyszczania tkanek zmienionych przez próchnicę,

– upychadło – do uzupełniania materiałów w kanałach zębowych,

– skalpel – do przeprowadzania resekcji dziąseł,

– nożyczki oraz igłotrzymacze mikrochirurgiczne,

– kleszcze, dźwignie korzeniowe, luksatory, haki, pozycjonery do zamków i wiele innych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Z jakimi daniami najlepiej jest łączyć oliwki?
Z jakimi daniami najlepiej jest łączyć oliwki?
Oliwki to nieodłączny składnik wielu potraw. Zielone lub czarne mają stałe grono wielbicieli, dla których nawet solo są doskonałą przekąską. […]
Polecamy