Jeszcze do niedawna zalecana dawka witaminy C ustanowiona przez Światową Organizację Zdrowia wynosiła 200 mg dziennie dla dorosłego człowieka. Była to jednak dawka, która gwarantowała jedynie uniknięcie szkorbutu. Zapotrzebowanie dorosłego i zdrowego człowieka na witaminę C jest kilkakrotnie wyższe i szacuje się je na około 1g czyli 1000 mg dziennie.
Naturalna witamina C 1000 zapewnia prawidłowe procesy antyoksydacyjne, wzmacnia układ odpornościowy, spowalnia starzenie się, uszczelnia naczynia krwionośne i przyśpiesza gojenie ran. Ostatnio oprócz samej dawki witaminy C niezbędnej dorosłemu zdrowemu człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania, często porusza się kwestię źródła tej witaminy i podkreśla się fakt, iż powinno być jak najbardziej naturalne.
Naturalna witamina C to gwarancja przyswajalności nawet o 80% wyższa od środków syntetycznych. Do owoców cieszących się wysoką dawką tej witaminy należy wiśnia acerola, dzika róża, truskawki i natka pietruszki.
Dobrym źródłem witaminy C są także cytrusy oraz nasze rodzime owoce leśne ! Głównie czarne porzeczki i maliny to znane nam doskonale bomby witaminowe.
Ponieważ o skuteczności przesądza także duże stężenie, doskonałym wyborem do uzupełnienia niedoborów witaminy C będą syropy z malin. Przy wyborze oczywiście najlepiej kierować się składem, który powinien być wolny od dodatkowego cukru i sztucznych konserwantów.
Żeby witamina nie była zbyt szybko wypłukiwana z organizmu, warto podzielić dawkę na mniejsze i te przyjmować bo kilka godzin w regularnych odstępach.