Wykorzystanie oleju lnianego w codziennej diecie to doskonały sposób na jej urozmaicenie, a także jakościowe ulepszenie naszych posiłków. Olej lniany posiada bowiem właściwości pozytywnie wpływające na nasze zdrowie. Wzmacnia on odporność organizmu, zapobiega wysuszaniu skóry, a także chorobom układu krążenia. Jak wprowadzić go do menu?
Po pierwsze warto wiedzieć, że można go zażywać bezpośrednio z łyżki. Co ważne, zawsze na zimno. Podgrzany traci on swoje pozytywne właściwości, wskutek utleniania. Dlatego też idealnie sprawdzi się w potrawach na zimno. Może być składnikiem sałatek, a także świetnym spoiwem do past. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapek oraz gotowanych warzyw. Często podaje się go z twarogiem, co jest bardzo dobrym połączeniem, które warto wprowadzić do codziennej diety. Dodatkowo warto zadbać o to, aby był to olej ekologiczny, wysokiej jakości, czego przykładem może być https://oleoteka.pl/nasze-oleje/35,olej-lniany. Dzięki temu nasze posiłki będą zdrowe i wartościowe energetycznie.