Jak urozmaicić jesienny jadłospis?

Sposób życia i styl
j-a-k
Jak urozmaicić jesienny jadłospis?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jesień to nie tylko piękna pora roku, ale także czas, w którym pojawia się wiele pysznych sezonowych warzyw. To doskonały czas na kuchenne eksperymenty i tworzenie nowych dzieł kulinarnych, którymi można zaskoczyć rodzinę i przyjaciół. Warto rozejrzeć się dookoła i wykorzystać skarby jesieni.

Co warto jeść jesienią?

Ta złota pora roku kojarzy się przede wszystkim z pyszną i aromatyczną dynią, która pojawia się w tym czasie na półkach sklepowych i na bazarach. Jest ona nie tylko zdrowa, ale zawiera także mało kalorii, dzięki czemu dania z niej przyrządzone są lekkostrawne i mogą je spożywać także osoby przebywające na diecie. Jest ona źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Można z niej przygotować aromatyczne zupy, a także ciasta i desery. Jest świetnym daniem, które można podawać dziecku. Jeśli jesteśmy posiadaczami ogródka lub działki warto pomyśleć o zakupie takiego przedmiotu, jakim jest kociołek żeliwny. Wystarczy rozpalić pod nim ogień, aby przy jego użyciu wyczarować wiele smacznych i sycących dań. Z ich przygotowaniem nie będą mieć problemu nawet początkujący kucharze.

Jesienią warto także skorzystać z darów lasu, jakimi są grzyby. Czas spędzony na grzybobraniu to fantastyczna rozrywka dla całej rodziny. Świeże grzyby można wykorzystać jako dodatek do mięs i sosów, a pozostałą część warto zasuszyć, aby użyć ich do przygotowywania wigilijnych potraw. Mimo powszechnie panującej opinii są one źródłem minerałów i cennych składników, a dania z ich dodatkiem są niezwykle aromatyczne.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Suknia ślubna a charakter wesela
Suknia ślubna a charakter wesela
Dzień ślubu jest jednym z najważniejszych w życiu człowieka. Zazwyczaj uroczystość poprzedzona jest długim czasem pełnym przygotowań. Państwo młodzi wkładają […]
Polecamy