Z czym najczęściej kojarzą się Indie? Z kolorami, kontrastami oraz aromatyczną kuchnią. Ten niezwykły kraj oferuje całe bogactwo niezwykłych zapachów i smaków, dlatego coraz częściej przygotowujemy dania indyjskie również w naszych domach. Które przyprawy należy posiadać, żeby przyrządzić tradycyjne, indyjskie dania?
Kuchnia indyjska jest bardzo wyrazista, dlatego dominują w niej przyprawy oraz zioła o naprawdę intensywnym smaku i aromacie. I przede wszystkim jest bardzo pikantna – to prawdopodobnie najostrzejsza ze wszystkich światowych kuchni. Przyprawy, które dominują w wielu indyjskich daniach, to curry, cynamon i chilli. Są one obecne w takich klasykach jak choćby dal (zupa z soczewicy) oraz butter chicken. Nie można zapominać również o prawdopodobnie najsłynniejszym indyjskim daniu, czyli curry. Mocno rozgrzewające oraz syte jest przygotowywane na bazie starannie wyselekcjonowanych przypraw. Przygotowując je w Polsce można też użyć gotowej pasty curry, co znacząco ułatwi gotowanie.
Inne, znane, indyjskie potrawy to choćby kofta, tikka masala oraz chlebek naan. Przyprawą, która koniecznie należy posiadać, pragnąc ugotować indyjskie dania, jest zaś garam masala – mieszanka, w której znajduje się m.in. kmin, kolendra, kardamon i goździki. Stosuje się ją w wielu daniach – podobnie jak czosnek oraz imbir. Chcąc cieszyć się prawdziwie orientalnymi smakami, należy oczywiście kupować oryginalne, indyjskie przyprawy. Można znaleźć je choćby pod adresem https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniaindyjska/. A wtedy nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za gotowanie.