Dlaczego warto codziennie pić odfiltrowaną wodę?

Usuwanie bakterii, wirusów i kamienia

Ciało człowieka składa się w zdecydowanej większości z wody, dlatego też niezwykle ważna jest jakość wypijanej cieczy. Aby uniknąć zakażenia wirusami, a także bakteriami z grupy E.Coli, najlepiej codziennie pić odfiltrowaną wodę. Najbardziej praktyczne jest korzystanie z dzbanków wyposażonych w wymienne filtry, które usuwają nie tylko wirusy, czy bakterie, ale również inne zanieczyszczenia. Stosowanie filtrów Dafi pozwala także pozbyć się z wody nadmiaru minerałów, które osadzając się np. na wrażliwych elementach ekspresu do kawy, mogą doprowadzić do jego uszkodzenia. Warto również pamiętać, że filtrowanie wody wpływa na poprawę jej walorów smakowych. Dzięki temu przygotowywane napoje będą smaczniejsze i zdrowsze.

Woda wolna od metaldehydu, chloru i metali ciężkich

Stosowanie przez rolników środków ochrony roślin powoduje, że w niektórych źródłach wody pitnej wykryto podwyższone ilości szkodliwego dla zdrowia metaldehydu. Woda kranowa może również zostać skażona metalami ciężkimi, takimi jak ołów. Przenikają one do niej przez ołowiane rury wodociągowe, które były powszechnie stosowane do lat 70-tych XX wieku. Regularne spożywanie wody z zawartością ołowiu powoduje odkładanie się w ciele człowieka tego pierwiastka i może wywoływać liczne choroby. Aby uniknąć tego rodzaju problemów, zaleca się codzienne picie odfiltrowanej wody. Szukając wysokiej jakości filtrów, warto odwiedzić stronę specjalistów w tej dziedzinie, taką jak https://aquamelior.pl. Należy pamiętać, że filtrowanie to również sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu chloru z wody, a także mikroskopijnych zanieczyszczeń mechanicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

szesnaście − 7 =