Jest to znany trunek alkoholowy, który przy regularnym spożywaniu w niewielkiej ilości ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Doskonałym dowodem jest Francuski paradoks. Wino zawiera procyanidin, resveratrol, antyoksydanty i flawonoidy, które korzystnie oddziaływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Picie jednego kieliszka dziennie ma zbawienny wpływ na układ krwionośny — zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz zakrzepów. Wino rozrzedza i reguluje ciśnienie krwi, dzięki czemu zapobiega zawałom. Pite podczas posiłku poprawia ukrwienie całego układu pokarmowego oraz zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych. Pobudza również wydzielanie żółci, dzięki czemu szybciej zostaną strawione tłuszcze. Czerwone wino zwalcza wolne rodniki co niewątpliwie wpływa na zmniejszenie ryzyka szybkiego starzenia się komórek oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Wino można podzielić na 3 kolory: białe, różowe i czerwone. Ich zabarwienie zależne jest od barwników zawartych w skórkach z użytych przy ich produkcji owoców. Dlatego też odcień wina może się różnić zależnie od szczepów winorośli. Na końcowy wygląd wytrawnego czerwonego wina ma również wpływ długość przechowywania go w beczce. Młodszy trunek cechuje się jaśniejszą barwą, a dojrzały — ciemniejszą. Wraz z wiekiem, wzrasta również zawartość taniny, która ma znaczny wpływ na smak i aromat produktu końcowego.
Czym zatem wyróżniają się wytrawne wina? Zawierają mało cukru, około 4 g/l. Półwytrawne — posiadają w składzie więcej cukru (ok. 12-18 g/l). Półsłodkie to te, w których słodki smak nie wychodzi na pierwszy plan, ale jest wyczuwalny. Zawartość cukru nie przekracza 45 g/l. Zaś wino słodkie cechują się słodyczą, która nie przekracza 50 gramów cukru na każdy litr.
Jest wiele cenionych pod względem walorów smakowych, barwy oraz różnej dojrzałości — odmian dostępnych na rynku. Najbardziej znane i chętnie spożywane są, między innymi:
Przykładową ofertę win można znaleźć w przeróżnych sklepach internetowych (takich jak: https://winostyl.pl/wina-czerwone-wytrawne). Każda z pozycji zawiera obszerny opis (użytych w produkcji owoców, barwy), dzięki której można dobrać odpowiednie wino do własnego zapotrzebowania w danym czasie. Dzięki temu można również poszerzyć swoją wiedzę, a wybór wina jest prosty zarówno dla koneserów, sommelierów, jak i dla laików w tym temacie.