Wino – rodzaje i właściwości

Jest to znany trunek alkoholowy, który przy regularnym spożywaniu w niewielkiej ilości ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Doskonałym dowodem jest Francuski paradoks. Wino zawiera procyanidin, resveratrol, antyoksydanty i flawonoidy, które korzystnie oddziaływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Picie jednego kieliszka dziennie ma zbawienny wpływ na układ krwionośny — zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz zakrzepów. Wino rozrzedza i reguluje ciśnienie krwi, dzięki czemu zapobiega zawałom. Pite podczas posiłku poprawia ukrwienie całego układu pokarmowego oraz zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych. Pobudza również wydzielanie żółci, dzięki czemu szybciej zostaną strawione tłuszcze. Czerwone wino zwalcza wolne rodniki co niewątpliwie wpływa na  zmniejszenie ryzyka szybkiego starzenia się komórek oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Jakie wino wybrać?

Wino można podzielić na 3 kolory: białe, różowe i czerwone. Ich zabarwienie zależne jest od barwników zawartych w skórkach z użytych przy ich produkcji owoców. Dlatego też odcień wina może się różnić zależnie od szczepów winorośli. Na końcowy wygląd wytrawnego czerwonego wina ma również wpływ długość przechowywania go w beczce. Młodszy trunek cechuje się jaśniejszą barwą, a dojrzały — ciemniejszą. Wraz z wiekiem, wzrasta również zawartość taniny, która ma znaczny wpływ na smak i aromat produktu końcowego.

Czym zatem wyróżniają się wytrawne wina? Zawierają mało cukru, około 4 g/l. Półwytrawne  — posiadają w składzie więcej cukru (ok. 12-18 g/l). Półsłodkie to te, w których słodki smak nie wychodzi na pierwszy plan, ale jest wyczuwalny. Zawartość cukru nie przekracza 45 g/l. Zaś wino słodkie cechują się słodyczą, która nie przekracza 50 gramów cukru na każdy litr.

Które czerwone wytrawne wino będzie odpowiednie?

Jest wiele cenionych pod względem walorów smakowych, barwy oraz różnej dojrzałości — odmian dostępnych na rynku. Najbardziej znane i chętnie spożywane są, między innymi:

  • Tempranillo — najszlachetniejsza odmiana na świecie, zawiera owocowy posmak z wyczuwalną nutą czekolady. 
  • Cabernet Sauvignon — najbardziej znany czerwony szczep winny, wspaniały i elegancki bukiet, który rozwija się podczas leżakowania.
  • Zweigelt — aromatyczne, soczyste i aksamitne wino. 
  • Merlot  — najczęściej uprawiany szczep w krajach winiarskich. Jest intensywnie owocowe, lekkie, z wyczuwalną nutą drewna. 
  • Cabernet Sauvignon  — najbardziej znany czerwony szczep winny. Posiada wspaniały, elegancki bukiet, który rozwija się podczas leżakowania.
  • Saperavi  — charakteryzuje się kwasowością i lekkością. Ma mocną strukturę oraz bogaty aromat. Można również wyczuć nutę czekolady i przypraw korzennych. Długo macerowane Saperavi należą do najbardziej długowiecznych win czerwonych na świecie.

Przykładową ofertę win można znaleźć w przeróżnych sklepach internetowych (takich jak: https://winostyl.pl/wina-czerwone-wytrawne). Każda z pozycji zawiera obszerny opis (użytych w produkcji owoców, barwy), dzięki której można dobrać odpowiednie wino do własnego zapotrzebowania w danym czasie. Dzięki temu można również poszerzyć swoją wiedzę, a wybór wina jest prosty zarówno dla koneserów, sommelierów, jak i dla laików w tym temacie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia + 18 =